Foto bewerken

Onder de term foto bewerken wordt het veranderen van beelden op foto’s verstaan.
Infeite is foto bewerken of fotobewerking een zeer breed begrip. Je kunt jezelf altijd de vraag stellen: “Wat wil ik met de foto?”

Het doel van een foto bewerken?

“Wat is het doel van het bewerken van een foto?” Fotobewerking is er in vele vormen.
Gaat het alleen om het bijwerken van kleuren? Het toevoegen, verwijderen of wijzigen van bepaalde beeldelementen in een foto of afbeelding? Wil je bijvoorbeeld een verjaardagskaart van die ene vakantiefoto maken? Of wil je bijvoorbeeld een foto gebruiken bij het visitekaartje ontwerpen? Gaat het om een foto voor je website of gaat het zelfs om een complete flyer maken of poster ontwerpen? Wanneer je bovenstaande vraag voor jezelf beantwoord hebt, kun je aan de slag!

Fotobewerking is trouwens niet specifiek iets van deze tijd. Vroeger werden bijvoorbeeld belangrijke, hooggeplaatste personen weggeretoucheerd van officiële foto’s. Dit heet dan beeldmanipulatie (een vorm van fotobewerking)
Vanuit oorlogspropaganda werd dit ook wel gebruikt. Zo liet sovjetdictator Jozef Stalin in sommige gevallen politieke tegenstanders van officiële foto’s verwijderen. Ook liet hij littekens en onregelmatigheden op zijn huid van eigen portret-foto’s afhalen.

Historisch voorbeeld van foto bewerken

Foto bewerken voor een eigen website

Stalin met tegenstander Yezhov (Originele foto)

Foto bewerken met Photoshop

Stalin zonder tegenstander (Bewerkte foto)

Fotobewerken is tegenwoordig een stuk gemakkelijker door gebruik te maken van gespecialiseerde fotobewerkingssoftware als Adobe Photoshop of Paint Shop Pro. Het bewerken van een foto wordt soms “Photoshoppen” genoemd, al is producent Adobe er niet heel blij mee dat hun merknaam als werkwoord wordt gebruikt.

Moderne voorbeelden

Hieronder vind je enkele voorbeelden van wat je allemaal met fotobewerking en Photoshop kunt doen:

Roze bloem (Originele foto)

Gele bloem (Bewerkte foto)

Dit is slechts een zeer kleine greep uit de mogelijkheden van beeldbewerkingssoftware. Wanneer je een foto wilt bewerken, dan zijn hier vele programma's, tools en software mogelijkheden voor. Wil je een foto bewerken voor op een banner maken? Of liever een logo maken? Ook dit is mogelijk via onze website!

Dit artikel delen?